Hett Välkommen till
Svenska Chilepeppar Föreningen
Svenska Chilepeppar Föreningen
Föreningens monter på mässan Nordiska Trädgårdar
Sedan starten år 2000 är vi en ideell och tvärvetenskaplig förening som vill främja chilepeppar i odling och matlagning. Vi är helt enkelt föreningen mot tam och mesig mat. Förutom matlagningstips och odlingsanvisningar föreläser vi om chilepeppar för trädgårdssällskap, föreningar och företag. Du kan också träffa oss på trädgårdsmässor och liknande event.
Som medlem får du tillträde till föreningens hemsida, förmånliga priser på föreningens chilefröer, gödningsmedel och medlemströjor, massor av recept med chilepeppar, forum, odlingsskola, månadsbrev, mat- och vintips med mera.
- Kontaktinformation
Historiska smaker
– New Mexico, I love you, utbrister chef Walter Staib i PBS-serien A Taste of History. Och så tar han ett smakprov på sin New Mexican salsa. Följ med på skörd av chilepeppar i Rio Grande Valley, lär dig laga Vildsvinschili, Chile Relleno och Red Pepper Polenta. Det är svårt att inte ryckas med av chef Walters entusiasm. Se historie- och matlektionen här http://vimeo.com/user4336284/review/78362248/53702aa79a
New Mexican Big Jim Chile
- Kontaktinformation
Det kluckar starkt mot jul
Virtuous Vodka Chili är heta droppar av rätta virket. Doften är ytterst elegant och lätt avslöjande av vad som komma skall. I smaken ryms en distinkt god styrka av spansk peppar, nyanser av paprika och perfekt avvägd vodkakaraktär. Det är en mycket god och väl sammansatt vodka med behaglig chilestyrka. En rikare smakupplevelse helt enkelt. Vodkan är endast naturligt smaksatt med äkta råvaror (spansk peppar/dutch chile) och innehåller inga tillsatser alls. Hela produkten är dessutom ekologisk. I matsammanhang passar Virtuous Vodka Chili i gravning av fisk eller kött, i råbiff, i ceviche, sås, glaze och marinad, ja även i chokladtryfflar och liknande sötsaker. Virtuous Vodka Chili är naturligtvis given i en Bloody Mary, ihop med ett glas Sangrita (kryddig tomat- och citrusjuice) eller i en klassisk Cajun Martini.
Virtuous Vodka Chili
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 38 %
Artikelnr: 84017
Cajun Martini är en het drink som passar utmärkt till stark mat. En Cajun Martini sätter garanterat fart på vilken fest som helst. Dessutom är drinken ett trevligt tillskott till det i övrigt inte allt för digra utbudet av drinkar baserade på chilespetsad vodka.
Cajun Martini
1 glas
4 cl Virtuous Vodka Chili
2 cl Vit och torr Vermouth + bit citronskal (endast det gula)
Böj citronskalet så att de aromatiska oljorna frigörs. Rör alla ingredienserna med is, sila över i ett kylt cocktailglas och garnera med en chilefrukt eller jalapeñofyllda oliver.
- Kontaktinformation
Carolina Reaper, starkast i världen?
Alla tycker att deras pojk- eller flickvän är snyggast, alla menar att deras fotbollslag är bäst och nu hävdar allt fler att deras chilepeppar är starkast i världen.
Företaget PuckerButt Pepper Company (tillverkare och distributör av chileprodukter och fröer) lanserade Smokin' Ed's Carolina Reaper som "the world's hottest pepper." – We have raised the bar for heat intensity by surpassing the current world record holder, the Butch T. Trinidad Scorpion, påstod Ed Currie, grundare av PuckerButt Pepper Company.
- Kontaktinformation
Angello Paprika
All chilepeppar är inte stark. Söt och kärnfri kännetecknar Angello Paprika. Frukten kan avnjutas på ostmackan såväl som stekt i olja med vitlök och beströdd med salt. Formen påminner om en kon, cirka 10 cm lång och med en vikt på upp till 30 gram. Smaken är paprikatypisk med söt, saftig och mild karaktär. Angello har en hög C-vitaminhalt, den odlas i Spanien, Israel och Nederländerna och säljs i askar eller mellanmålpåsar. Angello Paprika från Syngenta Seeds BV i Nederländerna vann frukt Logistica Innovation Award 2012.
- Kontaktinformation
Årets chilechef 2013
På Svenska Chilepepparföreningens årsmöte, den 3 februari 2013, blev Malin Eriksson årets chilechef.
- Kontaktinformation
Ny(het) från Santa Maria
PRESSMEDDELANDE
– Chilipeppar är en krydda som kan användas av alla, i de flesta rätter och det breda utbudet ger enorma möjligheter till variation i maträtternas smak, styrka, struktur och färg, säger Charlotte Rosén, Brand Manager Spices på Santa Maria.
Santa Maria, ledande inom kryddor på den nordiska marknaden, har kunnat erbjuda chilikryddor sedan 1995. Allt från den heta jalapeñokryddan till mildare varianter som paprikapulver – alla med sin egen karaktär. Nu utökas sortimentet med två nya chilisorter. Den rökigt eldiga Chipotle Chili Pepper med inslag av tobak och kakao passar perfekt till grillat medan Paprika Smoked, i Spanien kallad ”Pimentón de la Vera”, är en mild chili med karaktäristisk röksmak som passar utmärkt i marinader och såser eller till fet fisk och kött. I samband med lanseringen uppdateras även designen på det befintliga chilisortimentet.
- Kontaktinformation
Perus utsökta smaker
Det peruanska köket räknas som ett av världens bästa, men få känner till det. Gourmetkungen Gastón Acurio vill ändra på det och göra peruansk mat till nästa globala succé. Gastón Acurio lutar sig tillbaka i soffan på en av hans senaste lyxrestauranger, som nu ska exporteras över världen.
- Kontaktinformation
Ingen chile utan smärta
MEXICO CITY. Tortillan öppnar sig i min handflata och tar emot köttet och lökskivorna. Några droppar citronsaft och en liten skopa röd chilesås faller över den, innan jag slutligen kan föra tacon mot min mun, full av det mexikanska kökets aromer.
Någon sekund senare bränner det till mitt på tungan. Hettan sprider sig snabbt. Svetten tränger fram i min panna, ögonen tåras och blicken söker desperat efter vatten.