- Kontaktinformation
Den viktiga jorden och näringen
Till sådden väljer du en mild såjord (låggödslad så- eller kaktusjord), det gäller även till sticklingar. Använd sedan en jord för köksträdgårdsväxter till dina omskolade chileplantor. Vid omplantering i kruka och på friland krävs en humus- och näringsrik jord. Humus är lika med organiskt material som bryts ner i jorden. En matjord som innehåller 10-15 procent humus betecknas som mullrik. Plantjord är en basjord med hög mullhalt och högt näringsinnehåll för trädgård och växthus. Ros-, balkong- och urnjord är också näringsrika jord-alternativ. Jordförbättring med lecakulor, perlit, vialgin, peatnuggets, komposterad barkflis, lera, gips, kompost eller sand ger samtidigt en jord med god dränering för lådor, urnor, krukor och odling i säck. Tänk på att jord är en färskvara. Jord som tillverkas på hösten är avsedd att användas påföljande vår. Planteringsjordar som lagras i värme under sommaren kan bli förstörda. Kom ihåg att jordtemperaturen bör vara minst kring 15° C vid utplantering i rabatt, pallkrage eller friland. Håll jorden varm genom upphöjda jordbäddar och med täckfolie.
Chileplantan behöver mycket vatten redan vid fröplantering. Håll ett öga på din plantering genom att sticka ner fingret i jorden, den ska vara konstant fuktig. Senare på vår och sommar när det är som varmast behöver du vattna plantan ordentligt på morgonen. Generös bevattning gäller också vid blommning. Chileplantan trivs bäst med rumstempererat vatten.
För hobbyodlaren finns i huvudsak två sätt att tillföra gödsel. Flytande gödningsmedel är omedelbart tillgängliga för växten, men läcker snabbt ur jorden och kräver därför regelbunden gödselbevattning. Den andra metoden är granulat (se SCF:s EKO-näring) med långsam frisättning. Dessa organiska näringsämnen kan spridas i eller ovan jorden och runt etablerade växter. Näringen tillförs långsamt; kommer inte att bränna växter; innehåller alla typer av mikronäringsämnen förutom kväve, fosfor och kalium; och kan till och med förbättra jordens struktur när de bryts ner. I övrigt finns pelleterat hönsgödsel (allsidig och långtidsverkande) och kögödsel (allsidig näringstillförsel med alla viktiga näringsämnen). Gräsklipp är samtidigt kväverik näring som kan strös ovan jord och runt om etablerade plantor.
Chileplantan vill ha lagom mycket näring. Vattna och ge näring regelbundet, från cirka två till tre veckor efter plantans första omskolning. Till en början är det enklast är att välja en näring du tillsätter vid vattning. Börja med en kväverik näring i små och jämna doser (följ angivna näringsdoseringar på förpackning). Vid omplantering i större kruka (mer än en liter) rekommenderar vi SCF:s EKO-näring NPK 9-5-3, för plantans tillväxt. När plantan vuxit till sig, börjar blomma och sätter första karten skiftar du till SCF:s EKO-näring NPK 7-7-10 med mycket fosfor och kalium och mindre mängd kväve, det gynnar blomning och fruktsättningen snarare än bladens tillväxt.
NPK – Kväve, Fosfor, Kalium
Kväve behövs för att plantan ska bilda skott och blad. Brist på kväve ger bleka och klena växter. Kväverik gödsel kan tillföras senare under säsongen om det behövs. Var noga med att inte överstimulera plantorna med kväve, det kan resultera i överdriven vegetativ tillväxt på bekostnad av fruktproduktionen.
Fosfor är viktigt för bildandet av frö och frukt, för mognaden och rotsystemet.
Kalium gynnar också fruktproduktion, ger mer smakrika skördar och ökar samtidigt motståndskraften mot sjukdomar. Både magnesium och kalium behövs för transporten av fotosyntesprodukter inuti växten. Denna transport är viktig för utvecklingen och tillväxten av hela plantan.
Hemgjord näring
Näringsvatten av nässlor är lätt att göra själv. Nässlornas näringsinnehåll varierar över säsongen men tidigt på våren innehåller de mycket kväve, fosfor och kalium. Då är också kol/kväve-kvoten relativt låg vilket gör att näringen snabbt blir tillgänglig för växterna. Senare på säsongen minskar andelen NPK. Som alternativ till nässlor kan du använda vallört. Gör så här: Fyll en behållare med nässlor/vallört. Det går bra att blanda om du vill. Häll på vatten. Lägg på lock, det kommer att lukta starkt. Låt dra cirka en vecka. Späd till 1 del extrakt och 10 delar vatten.