- Kontaktinformation
Scovillegrader
Scovillegrader är den exakta mätmetoden för styrkan i chilepeppar. Det går till på så vis att det starka ämnet i chile (capsaicin) isoleras och mäts samt omvandlas till Scovillegrader. Capsaicin produceras i de vita mellanväggarna på frukten och påverkar frön och fruktkött.
Scovillenamnet kommer från apotekaren Wilbur Scoville, som var verksam i början på 1900-talet. Han uppfann en egen mätmetod för chilepeppar, ett så kallat subjektivt smaktest. Det gick till så att chilepeppar fick laka ur sitt starka ämne, capsaicin, i alkohol vilket i sin tur späddes med en sockerlösning tills det att styrkan knappt kunde förnimmas på tungan. Antalet gånger som han fick späda blev sålunda till ett gradantal.
Det finns också en tiogradig styrkeskala. Den tiogradiga styrkeskalan ger däremot inte ett exakt besked om hur starka frukterna är. Den ger dock en fingervisning om styrkan. Paprikasorter och andra milda och söta frukter är en 1:a medan Jalapeño är en 5:a och Habanero eller Bhut Jolokia en 10:a. Det finns ytterligare ett problem med denna skala. Den visar inte riktigt tydligt på styrkeförhållandena mellan frukterna. Det är styrkemässigt en gigantisk skillnad mellan 1 och 10 vilket kan vara svårt att förstå för den oinvigde.
Scovillegrader ger alltid en mer exakt uppgift om styrkan även om styrkan alltid varierar inom fruktsorterna, och beroende på i vilket klimat samt var frukten är odlad.