Hett Välkommen till
Svenska Chilepeppar Föreningen
Svenska Chilepeppar Föreningen
Föreningens monter på mässan Nordiska Trädgårdar
Sedan starten år 2000 är vi en ideell och tvärvetenskaplig förening som vill främja chilepeppar i odling och matlagning. Vi är helt enkelt föreningen mot tam och mesig mat. Förutom matlagningstips och odlingsanvisningar föreläser vi om chilepeppar för trädgårdssällskap, föreningar och företag. Du kan också träffa oss på trädgårdsmässor och liknande event.
Som medlem får du tillträde till föreningens hemsida, förmånliga priser på föreningens chilefröer, gödningsmedel och medlemströjor, massor av recept med chilepeppar, forum, odlingsskola, månadsbrev, mat- och vintips med mera.
- Kontaktinformation
Chilefruktens hetta skyddar mot svamp
Du som gillar riktigt stark mat kan tacka insekter och svampar. För enligt ny forskning är det just dem som påverkar hettan i chilefrukter.
- Kontaktinformation
Schtarkt schå man schluddrar!
Först domnar tungan bort, sedan läpparna. Efter femte tuggan sluddrar jag. Världens starkaste maträtt är inget för mesar - så jag tar fem tuggor till.
- Kontaktinformation
Håll dig varm med chilepeppar
Chilepeppar får dig inte bara att känna dig het. Kemikalien som ger chilefrukten dess styrka, capsaicin, skapar även värme på ett mer direkt sätt, genom att påverka processen när celler överför energi till värme, enligt en studie i Journal of Biological Chemistry.
- Kontaktinformation
Chilepeppar kan ge bättre bedövning
En ny typ av lokalbedövning som inte påverkar musklerna kan vara på gång, genom enupptäckt av amerikanska forskare. Det här skulle kunna göra både förlossningar ochtandläkarbesök lättare för många, säger Peter Zygmunt, docent vid Lunds smärtcentrum. Hanär imponerad av upptäckten.
- Det man visar här är egentligen en mycket intressant princip: att man kan få ett läkemedelatt bara gå in i just de nerverna man vill, så att man kan uppnå en väldig selektivitet i sinläkemedelsbehandling, säger han.
- Kontaktinformation
Chilepeppar och en fågelspindel påverkar samma smärtreceptor
Gift från fågelspindlar och chilepeppar påverkar samma smärtreceptorer enligt forskning från University of California, San Francisco.
Forskningen är ytterligare ett exempel på att djur och växter ibland utnyttjar en nästan identisk strategi när det kommer till skydd mot rovdjur. Gift från fågelspindeln Psalmopoeus cambridgei ("Västindisk tarantuella") påverkar de receptorer (capsaicin-receptorerna) som kroppen använder för att detektera hög temperatur. Detta är samma receptor som chilepeppar påverkar. Forskningen skedde både på celler från möss och levande möss.
Läs mer: Chilepeppar och en fågelspindel påverkar samma smärtreceptor
- Kontaktinformation
Därför känns mint kallt och chilepeppar hett
Kroppen uppfattar hett, smärta och chilepeppar på samma sätt. Det beror på ett helt nyupptäckt system för känseln.
Sommarsolen steker, chilekryddade kycklingspett fräser på grillen. Dessvärre har värden glömt att kyla ölen. Men trots att flaskorna har stått länge ute i solen känns den underbart iskall i munnen. Hemligheten ligger inte i ölens temperatur utan i smaken. Ölen, som än så länge bara existerar på idéstadiet, innehåller ett ämne som aktiverar den nyligen upptäckta köld-receptorn TRPM8.
- Kontaktinformation
Chilepeppar ledtråd i forskning om KOL
Forskare vill vidga små luftvägar i lungan
Det ämne som gör chilepepparn pepprig och het har inspirerat forskare i Lund i sökandet efter ny symtomlindrande behandling mot lungsjukdomen KOL. De har vidareutvecklat en snarlik substans som kan vidga lungans små luftvägar. Substansen är testad i laboratorium på lungvävnad som är bortopererad från människor med lungcancer och har visat sig vara väldigt effektiv.
- Kontaktinformation
G-punkten och chilepeppar
G-punkten dämpar smärta - om du inte äter chilefrukt!
G-punktens främsta egenskap är inte att stärka lustupplevelsen vid samlag utan att minska kvinnans smärta vid förlossning, visar en ny amerikansk studie. Om man inte fått för sig att äta stora mängder chilepeppar, förstås. Kryddan innehåller nämligen ämnet capsaicin som sätter G-punktens smärtlindrande förmåga ur funktion.