Hett Välkommen till
Svenska Chilepeppar Föreningen
Svenska Chilepeppar Föreningen
Föreningens monter på mässan Nordiska Trädgårdar
Sedan starten år 2000 är vi en ideell och tvärvetenskaplig förening som vill främja chilepeppar i odling och matlagning. Vi är helt enkelt föreningen mot tam och mesig mat. Förutom matlagningstips och odlingsanvisningar föreläser vi om chilepeppar för trädgårdssällskap, föreningar och företag. Du kan också träffa oss på trädgårdsmässor och liknande event.
Som medlem får du tillträde till föreningens hemsida, förmånliga priser på föreningens chilefröer, gödningsmedel och medlemströjor, massor av recept med chilepeppar, forum, odlingsskola, månadsbrev, mat- och vintips med mera.
- Kontaktinformation
Pepper X påstås vara den nya "världens hetaste chilepeppar"
Under kalla kriget ledde kärnvapenrustningen till oro för att supermakterna hade tillräckligt med vapen för att förstöra världen flera gånger om. Den här tanken är avsiktligt absurd, mer är inte mer, det är bara överflöd. Med det i åtanke har en man som heter Smokin Ed Currie hävdat att han odlat fram världens hetaste chilepeppar som mäter 3,18 miljoner Scovillegrader, vilket skulle utklassa Dragon's Breath, den brittiska chilepeppar som aspirerade på kungakronan tidigare i år. Kom ihåg att en jalapeño når bara 5000-10000 Scovillegrader. Så oavsett vem som faktiskt kan hävda "världens hetaste chilepeppar" är det en mycket plågsam upplevelse för våra tungor.
Läs mer: Pepper X påstås vara den nya "världens hetaste chilepeppar"
- Kontaktinformation
Brittisk odlare skapar världens hetaste chilepeppar!
Het chilepeppar har de bästa namnen. De låter farliga och vagt hotande. En varning för dem som är dumma nog att faktiskt försöka äta en. "Det är inte som att vi inte varnade dig," verkar chilefrukterna säga. Den tidigare rekordinnehavaren för världens hetaste chilepeppar, den olycksbådande Carolina Reaper, måste officiellt flytta åt sidan för att göra plats för den aptitliga Dragon's Breath chile - en chile så vansinnigt het att ingen faktiskt ätit av den ännu på grund av rädsla. SCF vill dock påpeka att det krävs en statistisk undersökning på fler odlingsplatser över tid för att säkerställa att Dragon's Breath chile är världens hetaste chilepeppar. Endast en toppnotering gäller inte som bevis (SCF:s kommentar). Odlaren Mike Smith berättar dock att några personer smakat på frukten utan att svälja ner den och att deras gom var bedövad i ett par dagar efteråt. Den kan döda dig. Hur? Genom att bränna dina luftvägar, som om du andades eld. Det kan skapa andnöd likt ett mycket svårt astmaanfall (SCF:s kommentar).
Läs mer: Brittisk odlare skapar världens hetaste chilepeppar!
- Kontaktinformation
Stefan Bizzarris vinnande Vindaloo
Stefan Bizzarri tog hem vinsten i årets matlagningstävling på årsmötet. Med 311 poäng var det god marginal till tvåan Nils-Ivar Klintefeldt på 291 poäng. Precis som tidigare år höll tävlingsbidragen hög klass. Det var fin balans mellan styrka och smak, något alla som deltog på årsmötet kunde instämma i. I Stefans vindaloo samsades en rad rostade kryddor med torkad chilepeppar av peperoncinotyp från Diamante, i Kalabrien.
- Kontaktinformation
SCF:s nya chilikung!
Anders Mauritzon vann årsmötets tävling i chili con carne. På bilden flankeras Anders av ordförande Jonas Borssén och Nils-Ivar Klintefeldt.
Det känns väldigt bra, det var såklart kul att vinna men också att den blev så pass uppskattad att chiligrytan tog slut på årsmötet. Jag ville göra en chili con carne lite åt det klassiska hållet så jag sökte information och recept på internet och provlagade mig fram till ett eget recept som inte var för komplicerat men med fina smaker byggd på en bra grund från en hemmagjord fond.
Vilken är din favoritchilepeppar? – Just nu är nog Hot Lemon min favorit, berättar Anders.
SCF vill passa på att gratulera Anders och alla övriga tävlande till en het och god insats vid spisen. Anders recept finns här (kräver inloggning)
- Kontaktinformation
Ay Ay Ay, Muy Caliente
- Kontaktinformation
Växter behöver allt slags ljus
Växter vill inte alls bara ha rött och blått ljus, som man trott. LED-lampor i växthus är därför inte så användbara.
Ny forskning visar att växter växer bäst i ljus med alla färger – och då är de högtrycksnatriumlampor som använts i växthus de senaste 40 åren fortfarande det mest effektiva.
- Kontaktinformation
Lär dig laga Sriracha och Harissa
Liza “Mosquito” de Guia grundare av Chief Storyteller är en matfantast, hemmakock och filmare- samt redigerare-maskin. – "Telling stories is my passion. I’ve created over 150 mini-documentaries for food. curated. since August 2009. My favorite place is in or near a kitchen."
Här är två av Lizas mycket sevärda minidokumentärer om hantverksmässig tillverkning av Sriracha och Harissa. Här ser du dokumentären om Sriracha och här om Harissa.
Jolene Collins (i mitten), grundare och hantverkaren bakom Jojo's Sriracha, är besatt av den heta såsen.
- Kontaktinformation
Baked Cheese Stuffed Jalapeños
Senast nytt från Kendra Valentin
And this week’s YouTube episode: Klicka här