Hett Välkommen till
Svenska Chilepeppar Föreningen
Svenska Chilepeppar Föreningen
Föreningens monter på mässan Nordiska Trädgårdar
Sedan starten år 2000 är vi en ideell och tvärvetenskaplig förening som vill främja chilepeppar i odling och matlagning. Vi är helt enkelt föreningen mot tam och mesig mat. Förutom matlagningstips och odlingsanvisningar föreläser vi om chilepeppar för trädgårdssällskap, föreningar och företag. Du kan också träffa oss på trädgårdsmässor och liknande event.
Som medlem får du tillträde till föreningens hemsida, förmånliga priser på föreningens chilefröer, gödningsmedel och medlemströjor, massor av recept med chilepeppar, forum, odlingsskola, månadsbrev, mat- och vintips med mera.
- Kontaktinformation
Vinnarna i Valdivia
Jonas Borssén, SCF:s ordförande, vann de Sydamerikanska Grill & BBQ-mästerskapen i Valdivia i södra Chile.
Till sin hjälp hade Jonas "pitmaster" Pierre Öxell och den chilenska lärlingen Benjamin Zuaznabar. Jonas är lagkapten för det Svenska Grillandslaget och tillsammans med Pierre Öxell regerande Svenska Mästare i Grill och BBQ. I Chile hålls mästerskapen varje år som lockar grillteam från stora delar av världen. Under två tävlingsdagar grillade Jonas och hans team fisk, kyckling, spareribs, oxrevben med flankstek och ett halvt lamm på spett. Jonas ansvarar för tävlingsmat, Pierre sköter eld och glöd. Alla lag grillar samma huvudråvara, men kryddor, marinader, glaze och grillade grönsaker är upp till varje lag. Det handlar om att få höga poäng i kategorierna smak, textur, sidorätt och presentation. Jonas och hans lag vann två individuella kategorier: kyckling och spareribs, och när huvudvinnaren annonserades på scenen bet killarna på naglarna av nervositet. Gissa om det blev jubel och "Viva Suecia"när det svenska grillandslaget ropades upp - Ganadores de parilleros de America del Sur!
- Kontaktinformation
Roboten som skördar paprikor på 24 sekunder
Världens första skörderobot skördar paprikor med hjälp av arti!ciell intelligens. Genom bildanalys och rörelseplanering kan den navigera på fältet och skörda grödan på bästa sätt.
Skörderoboten har utvecklats inom EU-projektet SWEEPER, av bland annat forskare vid Umeå universitet. Det är den första i sitt slag och visades upp för imponerade paprikaodlare i början av juli.
- Kontaktinformation
Fler med fäbless för fiery food
Sveriges Radio rapporterade om att mutation kan ligga bakom spetsekorrens fäbless för stark mat.
- Kontaktinformation
Pepper X påstås vara den nya "världens hetaste chilepeppar"
Under kalla kriget ledde kärnvapenrustningen till oro för att supermakterna hade tillräckligt med vapen för att förstöra världen flera gånger om. Den här tanken är avsiktligt absurd, mer är inte mer, det är bara överflöd. Med det i åtanke har en man som heter Smokin Ed Currie hävdat att han odlat fram världens hetaste chilepeppar som mäter 3,18 miljoner Scovillegrader, vilket skulle utklassa Dragon's Breath, den brittiska chilepeppar som aspirerade på kungakronan tidigare i år. Kom ihåg att en jalapeño når bara 5000-10000 Scovillegrader. Så oavsett vem som faktiskt kan hävda "världens hetaste chilepeppar" är det en mycket plågsam upplevelse för våra tungor.
Läs mer: Pepper X påstås vara den nya "världens hetaste chilepeppar"
- Kontaktinformation
Brittisk odlare skapar världens hetaste chilepeppar!
Het chilepeppar har de bästa namnen. De låter farliga och vagt hotande. En varning för dem som är dumma nog att faktiskt försöka äta en. "Det är inte som att vi inte varnade dig," verkar chilefrukterna säga. Den tidigare rekordinnehavaren för världens hetaste chilepeppar, den olycksbådande Carolina Reaper, måste officiellt flytta åt sidan för att göra plats för den aptitliga Dragon's Breath chile - en chile så vansinnigt het att ingen faktiskt ätit av den ännu på grund av rädsla. SCF vill dock påpeka att det krävs en statistisk undersökning på fler odlingsplatser över tid för att säkerställa att Dragon's Breath chile är världens hetaste chilepeppar. Endast en toppnotering gäller inte som bevis (SCF:s kommentar). Odlaren Mike Smith berättar dock att några personer smakat på frukten utan att svälja ner den och att deras gom var bedövad i ett par dagar efteråt. Den kan döda dig. Hur? Genom att bränna dina luftvägar, som om du andades eld. Det kan skapa andnöd likt ett mycket svårt astmaanfall (SCF:s kommentar).
Läs mer: Brittisk odlare skapar världens hetaste chilepeppar!
- Kontaktinformation
Stefan Bizzarris vinnande Vindaloo
Stefan Bizzarri tog hem vinsten i årets matlagningstävling på årsmötet. Med 311 poäng var det god marginal till tvåan Nils-Ivar Klintefeldt på 291 poäng. Precis som tidigare år höll tävlingsbidragen hög klass. Det var fin balans mellan styrka och smak, något alla som deltog på årsmötet kunde instämma i. I Stefans vindaloo samsades en rad rostade kryddor med torkad chilepeppar av peperoncinotyp från Diamante, i Kalabrien.
- Kontaktinformation
SCF:s nya chilikung!
Anders Mauritzon vann årsmötets tävling i chili con carne. På bilden flankeras Anders av ordförande Jonas Borssén och Nils-Ivar Klintefeldt.
Det känns väldigt bra, det var såklart kul att vinna men också att den blev så pass uppskattad att chiligrytan tog slut på årsmötet. Jag ville göra en chili con carne lite åt det klassiska hållet så jag sökte information och recept på internet och provlagade mig fram till ett eget recept som inte var för komplicerat men med fina smaker byggd på en bra grund från en hemmagjord fond.
Vilken är din favoritchilepeppar? – Just nu är nog Hot Lemon min favorit, berättar Anders.
SCF vill passa på att gratulera Anders och alla övriga tävlande till en het och god insats vid spisen. Anders recept finns här (kräver inloggning)
- Kontaktinformation
Ay Ay Ay, Muy Caliente
