Hett Välkommen till
Svenska Chilepeppar Föreningen
Svenska Chilepeppar Föreningen
Föreningens monter på mässan Nordiska Trädgårdar
Sedan starten år 2000 är vi en ideell och tvärvetenskaplig förening som vill främja chilepeppar i odling och matlagning. Vi är helt enkelt föreningen mot tam och mesig mat. Förutom matlagningstips och odlingsanvisningar föreläser vi om chilepeppar för trädgårdssällskap, föreningar och företag. Du kan också träffa oss på trädgårdsmässor och liknande event.
Som medlem får du tillträde till föreningens hemsida, förmånliga priser på föreningens chilefröer, gödningsmedel och medlemströjor, massor av recept med chilepeppar, forum, odlingsskola, månadsbrev, mat- och vintips med mera.
- Kontaktinformation
Mystisk användning av chilepeppar (vidskeplig och andlig)
Chilepeppar ger en bra kick i många recept. Men visste du att de heta chilefrukterna är föremål för vidskepelse? Vissa kulturer runt om i världen tillskriver chilepeppar övernaturliga egenskaper och använder dem som amuletter eller liknande. Vi tar en titt på två populära vidskepelser angående chilepeppar:
Läs mer: Mystisk användning av chilepeppar (vidskeplig och andlig)
- Kontaktinformation
Tips som tar bort det starka
Chile-starka smaker är praktiskt taget obligatoriskt i världens kryddstarka kök. Även om vi människor är kända för vår uthållighet finns det tillfällen då chilepeppar tar över och inte ens de mest motståndskraftiga klarar av styrkan. Så frågan är hur man balanserar det heta i munnen?
- Kontaktinformation
Bhut jolokia räddar amerikanska gräsmarker – genom att skrämma bort hungriga möss
Inhemska frön belagda med chilepulver överlever för att gro
Naturvårdare som försökte återställa USA:s gräsmarker stötte hela tiden på ett problem: Så fort de sådde fröna, som var avsedda att återföra inhemsk flora, åt hungriga möss upp fröna. I ett försök att avskräcka gnagarna försökte biologer belägga fröna med capsaicin, den aktiva ingrediensen som ger chilepeppar sin eldiga smak. Det fungerade: Att behandla fröna med chilepulver minskade antalet frön som konsumerades av möss med 86 %, rapporterade forskare.
Läs mer: Bhut jolokia räddar amerikanska gräsmarker – genom att skrämma bort hungriga möss
- Kontaktinformation
Kändiskocken Guy Fieri använder öl i sin Texas chili
Guy Fieri, känd från TV-serien Diners, Drive-Ins and Dives, kombinerar sex chilesorter i sin Texas chili. Trogen Chili i Texas-stil använder Fieri bitar av högrev förutom traditionell nötfärs för att ge rätten lite extra protein, och han binder ihop smakerna med en flaska öl, gärna i stilen amber.
Läs mer: Kändiskocken Guy Fieri använder öl i sin Texas chili
- Kontaktinformation
Chilepepper-eufori i Galicien: fyra festivaler under en helg
Första helgen i augusti är festligast i Galicien, Spaniens nordvästra hörn. Herbón firade pimiento de Padrón på lördagen, liksom Mougán gjorde för den snarlika pemento de Mougán, medan Arnoia fortsatte på söndagen med pimiento de Arnoia, dagen då även Oimbras pimiento-fest ägde rum.
Läs mer: Chilepepper-eufori i Galicien: fyra festivaler under en helg
- Kontaktinformation
Så reagerar växter på beröring
Vi vet sedan tidigare att beröring kan utlösa stressreaktioner hos växter, men har inte vetat varför. Nu har forskare hittat nya genetiska nycklar till varför växter reagerar så kraftfullt på mekanisk stimulering.
- Kontaktinformation
Padrón-godisar, formade som chilepeppar och med en överraskning: "uns pican e outros non"
Noa Vázquez kom ihåg att hon som barn hörde sin far säga en "fantastisk" sak som hon aldrig glömde. "Min far föreslog en sötsak inspirerad av pimiento de Padrón, och där vissa godisar var heta och andra inte. Idén höll sig i luften tills för ett par år sedan. Jag gav den här originella tanken en chans och bestämde mig för att skapa godis och marknadsföra dem som en souvenir, eftersom det är billigt, lätt att bära i en resväska eller ryggsäck och med lång hållbarhet, säger Noa Vázquez." Jag tänker särskilt på turisten, det är fler och fler pilgrimer som passerar genom vår stad och det verkade synd att de inte kunde ta något typiskt härifrån när det inte är pimientosäsong, tillägger den 41-årige galicien som bor i Madrid.
Läs mer: Padrón-godisar, formade som chilepeppar och med en överraskning: "uns pican e outros non"
- Kontaktinformation
Chilepeppar bakom årets Nobelpris i medicin
Professor David Julius är verksam vid University of California, San Francisco
David Julius och Ardem Patapoutian tilldelas årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. De får priset för sina upptäckter av receptorer för temperatur och beröring.
– De är bägge makalösa forskare som öppnat upp dörrar till sinnet känseln som är helt enastående, säger Nobelförsamlingens sekreterare Thomas Perlman.