- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Mulato (torkad) - C. annuum
Mulato (sortvariant av Poblano), är den mörka soltorkade frukten med mörkbrun mognadsfärg till skillnad från vanlig Poblano/Ancho som mognar till rött. Frukterna är 12-18 cm långa, 6-8 cm breda och med ett tjockt fruktkött. Liksom Ancho kan den ha två, tre eller fyra lober och mellanväggar. Mulato har en sammansatt smak av kaffe, kakao och torkad frukt vilket gör den användbar i mole, adobosåser, soppor och grytor. Den påminner om Ancho men är mörkare och har rökigare arom och svag lakritssmak. Båda sorterna passar till vilt, nöt- och fläskkött, kyckling, kalkon och feta fiskar samt chokladdesserter.
Mulato kan beredas till puré så som övriga soltorkade chilefrukter. Rosta frukterna ett par minuter på svag värme i torr stekpanna eller ugn. Ta bort dem från värmen när de doftar aromatiskt. De får inte brännas, då blir smaken besk. Lägg därefter frukterna i hett vatten tills de mjuknat. Ta bort stjälk, fröfäste och mellanväggar. Mixa fruktköttet och lite blötläggningsvätska till en puré. Sila purén genom finmaskig sil för att få bort skalbitar. Nu kan purén användas som smaksättare. Purén kan också frysas in och användas vid behov.
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 1 000 - 2 500