- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Chile Guaque (torkad) - C. annuum
Chile Guaque, även känd som Guajillo i Mexiko, kommer från Guatemala och odlas främst på platser i det centrala höglandet och vissa områden i Sololá Department i Guatemala. Chile Guaque äts innan frukterna är helt mogna, när deras färg är mörkgrön till svart, eller i den torkade versioner, vilket är mest populärt och mest känt.
Chili Guaque är en av de mest emblematiska ingredienserna i det guatemalanska köket. Guaque chile är uppskattad för sin arom, mycket speciella smak och måttliga nivåer av styrka. Sorten är också kännetecknande för chilepeppar från staden San Andres Itzapa i Guatemala, där lokalbefolkningen använder frukterna för att tillaga en traditionell maträtt som kallas cherepe. När Chile Guaque torkas läggs frukterna på korrugerade tak under solen. De torkade frukterna används flitigt i ett stort antal traditionella guatemalanska recept, t.ex. tamale, såser, kötträtter, buljonger, marinader och den mycket berömda guatemalanska mole-såsen. Frukten äts i ett omoget tillstånd när de har en svartaktig färg.
Plantan är utsträckt och bred med gröna stjälkar och lila-gröna noder. Blomstjälkar är hängande och med karaktäristiskt blomfoder och markerade tappar. Blomkronan är vit eller grönaktigt vit med ljusblå ståndarknappar och vit ståndarsträng.
Frukterna växer horisontellt till hängande, blir svarta i omoget tillstånd på grund av närvaron av antocyaniner (flavonoid-pigment som återfinns i grönsaker), vilka försvinner när frukterna mognar till rödaktig färg. Fruktformen är konisk med trubbig eller hjärtformad stjälkbas och slät till mellanliggande omkrets och markerad spets. Fruktlängden är i genomsnitt 9-10 cm och bredden 3-5 cm. Fruktväggarna är 2-4 mm tjocka. Fröna är halmgula.
Rosta frukterna ett par minuter på svag värme i torr stekpanna eller ugn. Ta bort dem från värmen när de doftar aromatiskt. De får inte brännas, då blir smaken besk. Lägg därefter frukterna i hett vatten tills de mjuknat. Ta bort stjälk, fröfäste och mellanväggar. Mixa fruktköttet och lite blötläggningsvätska till en puré. Sila purén genom finmaskig sil för att få bort skalbitar. Nu kan purén användas som smaksättare. Purén kan också frysas in och användas vid behov.
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 2 500 - 5 000