- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Chilhuacle Amarillo (torkad) - C. annuum
Chilhuacle amarillo (även Chihuacle) är närbesläktad med varianterna negro och rojo. Sorten odlas traditionellt i södra Mexiko. Färgen är mörkt gyllenbrun till rödgul. Frukten är bred vid stjälkfästet (paprikalik), avsmalnad och med markerad spets, omkring 5 - 8 cm lång och 4 cm bred vid stjälkfästet. Chilhuacle amarillo har ett mediumtjockt fruktkött med sträv styrka. Den komplexa smaken har inslag av sälta, syra och bitter apelsin. Den torkade frukten används traditionellt till gula molesåser och liknande.
Rosta frukterna ett par minuter på svag värme i torr stekpanna eller ugn. Ta bort dem från värmen när de doftar aromatiskt. De får inte brännas, då blir smaken besk. Lägg därefter frukterna i hett vatten tills de mjuknat. Ta bort stjälk, fröfäste och mellanväggar. Mixa fruktköttet och lite blötläggningsvätska till en puré. Sila purén genom finmaskig sil för att få bort skalbitar. Nu kan purén användas som smaksättare. Purén kan också frysas in och användas vid behov.
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 1 500 - 2 000