- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Pimiento Choricero (torkad) - C. annuum
Choricero (färska frukter är kända som Cuerno de Cabra) odlas och används främst i Baskien, Rioja och Navarra till spanska traditionella anrättningar. Frukterna är långsträckta, böjda till raka och i genomsnitt 20 cm långa och 4 cm breda. Choricero en konisk form som avsmalnar till en spets. Skalet är glansigt, vaxartat och slätt, mognar från grön och sedan rött till mörkrött. Fruktköttet är tjockt, spänstigt och saftigt. Choricero har en söt, syrlig och jordnära smak blandad med en mild styrka.
Gröna omogna (milda och söta) frukter steks i olja medan torkad (ibland lite stark) ingår i klassisk bacalao a la vizcaína (klippfisk i tomat- och choricerosås) och romesco (klassisk dippsås) samt i många andra fisk-, kött- och grönsaksrätter. Utöver det ingår den torkade malda frukten i spansk chorizo-korv, därav sitt namn.
Mogna frukter av Choricero flätas traditionellt eller hängs upp på tråd för att torkas. Vid matlagning blötläggs de torkade frukterna i varmt vatten så att fruktköttet mjuknar och kan skrapas av från skalet. Färdig choricero-paste går också att köpa på burk. I övrigt mals de torkade frukterna till paprikapulver. Choricero är inte särskilt stark men scovillegrader är inte bekräftade.
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 0 - 500