- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Guajillo (torkad) - C. annuum
Guajillo är den soltorkade chilefrukten av Chile Marisol (även Mirasol)l, och med platt form, tunt fruktkött och vackert djupröd och glänsande färg. Fruktformen påminner om typen New Mexican chile. Smaken är svagt örtig med syra samt bärsöt och mediumstark. Guajillo ger fin färg och sammansatt smak i salsa, grytor och soppor. Guajillo finns i olika varianter och är så vanlig i Mexiko att den kallas för kust-peppar (costeño), middags-chilepeppar (chile de comida) samt den busiga (travieso). Andra benämningar är Chile Colorado och Chile Seco. Det är den vanligaste torkade chilefrukten efter Ancho i Mexiko, och där Guajillo finns i välsorterade frukt- och grönsaksaffärer eller saluhallar. Styrkan är mild till medium.
Rosta frukterna ett par minuter på svag värme i torr stekpanna eller ugn. Ta bort dem från värmen när de doftar aromatiskt. De får inte brännas, då blir smaken besk. Lägg därefter frukterna i hett vatten tills de mjuknat. Ta bort stjälk, fröfäste och mellanväggar. Mixa fruktköttet och lite blötläggningsvätska till en puré. Sila purén genom finmaskig sil för att få bort skalbitar. Nu kan purén användas som smaksättare. Purén kan också frysas in och användas vid behov.
Beställ fröer här
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 500 - 2 500