- Kontaktinformation
- Kategori: Nyheter
När ska du skörda dina chilefrukter?
Om du tycker om chilepeppar med rejäl hetta så ska du låta dem växa länge. En ny kemisk analys bekräftar att styrkan i chilepeppar beror på hur länge frukterna får växa på plantan. Men när det gäller smaken så är det lika riskabelt att vänta för länge med att skörda som att skörda för tidigt.
Den absoluta höjdpunkten för smaken har en begränsad tid i chilefrukterna. Enligt Elhadi M. Yahia, Universidad Autónoma i Queretaro i Mexiko, så har Pequin en 40-dagars period då smaken förstärks. För Habanero och de Àrbol sker detta under en 50-dagars period.
Även om capsaicionider förekommer i chilefrukterna under hela tillväxttiden så förhöjs styrkan i takt med mognad och till ett maximum. Därefter reduceras styrkan i frukterna relativt snabbt. Förminskningen av styrkan i frukterna beror på det naturliga ämnet peroxidases.
Källa: Journal of Agricultural & Food Chemistry / American Chemical Society år 2001