PiquilloplantaBåda pimientosorterna skördas mellan september och december då de mognat och är som bäst. Skillnaderna mellan dessa två sorter är uppenbara, deras storlek och form, färg och konsistens ... Men båda är utsökta. Piquillopeppar har en triangulär form och är cirka 7 cm lång och slutar i en punkt eller spets. Skalet är hårt, fruktköttet ganska tunt med en intensivt ljusröd färg. Det viktigaste vid rostnings-beredningen av pimiento del piquillo är att den undviker kontakt med vatten för att inte förlora sin arom och smak. Frukterna rostas med hjälp av glödande träkol eller i en roterande cylinder med gaslåga. När piquillofrukterna är rostade avlägsnas skal och kärnhus för hand och sedan konserveras frukterna direkt på burk. Pimiento de cristal är tunnare och dyrare.

I köket är piquillofrukterna en mycket mångsidig produkt; rå i sallader, som ett komplement till kött och fisk, fyllda, al pil pil, bakade med vitlök etcetera. Piquillopeppar från Lodosa är skyddad av ursprungsbeteckning liknande den för ostar, charkuterier med mera. Beställ fröer här

Pimiento del CristalPimiento de cristal har en långsträckt form och är cirka 14 cm lång och slutar med en form som påminner oss om en kyss. Det beror på hur frukten formas efter blomning, vilket är en identitetsfaktor för denna sort. Skalet är tunt och lite ömtålig, därav namnet cristal. Fruktköttet är tunnare är på piquillo men kompaktare och köttigare. Dessutom har cristal en ljup röd färg med strimmig grön ton. Skillnaden i beredningen existerar inte förutom att det är mycket mer ansträngande och svårare att skala och kärna ur pimiento de cristal på grund av det tunna skalet och fruktköttet. Det är därför pimiento de cristal är dyrare. Rostad cristal är perfekt med ägg i alla dess former eller som ensam grönsak kryddad med olivolja eller vitlök eller som tillbehör med kött och fisk. Den stora efterfrågan på pimiento, både färska och konserverade, har idag gjort Spanien till en av de fem viktigaste producenterna världen över.