- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Aleppo Pepper – C. annuum
Aleppo Pepper – en internationellt omtyckt chilepeppar av C. annuum – kommer från norra Syrien och har fått sitt namn från den historiska staden Aleppo. Chilefrukten är känd för sin varma och fruktiga smak med härlig sötma och touch av fruktighet, vilket gör den till en uppskattad ingrediens i köken från Mellanöstern, till exempel muhammara (paprika- och valnötsdipp) eller strösslad på hummus.
När Aleppoplantan odlas i kruka når den vanligtvis en höjd av 70 cm, medan de som planteras på friland/pallkrage kan bli ännu större. Plantans kompakta storlek med hängande frukter gör den idealisk för nybörjare. Odlingscykeln är 70-80 dagar efter andra omplanteringen. Aleppo Pepper börjar som livfulla gröna frukter med medeltjockt fruktkött, och övergår till 5-10 cm långa och 2,5-4 cm breda frukter med en rik vinröd nyans vid full mognad.
Mogna frukter bereds genom att avtorkas med bomullstyg, delas på längden, urkärnas och soltorkas. När frukterna är delvis torkade, grovmals eller krossas det naturligt oljiga fruktköttet och blandas med lite salt och olivolja – för att sedan torka helt. Processen ger rubinröda, lätt salta flingor/flakes som håller sig bra i frysen tack vare oljan. Det är ett traditionellt småskaligt hantverk som utförs av familjer och som varierar från familj till familj men också mellan kryddföretag. Aleppo Pepper är perfekta att strö över diverse maträtter. Flingorna är kända på arabiska som fulful Ḥalabī eller baladi (= tillhör mitt land); i Turkiet som pul biber (pul = flingor, biber = peppar); och i Armenien som Halebi bibar. I Turkiet är pul biber den tredje mest använda kryddan, efter salt och svartpeppar. Aleppo Peppar odlas främst i Syrien och Turkiet.
Torkad Aleppo Pepper har en hygglig styrka på cirka 10 000 Scovillegrader, med viss fruktighet och milda, spiskumminliknande undertoner. Dess smak påminner lite om ancho chile, men oljigare och något salt. Krossad Aleppo Pepper kan användas som ersättning för flakesbitar av ancho chile eller röd paprika. Kryddan är en vanlig ingrediens i några av rätterna som ingår i meze, kebab, sallader och dipp.
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 10 000