- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Chiltepe – C. annuum
Chiltepe (typ Bird's Eye), även känd som "Chile Piquín", "Chile Amashito" eller "Ají Pajarito", används i hela Latinamerika och finns på praktiskt taget hela kontinenten. Frukterna skördas vanligtvis vilda i naturen när de fortfarande är ofullständigt mogna och för att sedan torkas.
Chiltepe är små, röda, cirkulära torkade chilefrukter. Dess smak förändras beroende på den region där plantorna växer, vilket nästan alltid är vilt nära kusttrakter. Det som inte förändras är dess färg och dess nästan perfekta sfäriska form. Även om torkad Chiltepe är vanligast, kan frukterna även ätas färska, när de fortfarande är gröna, och användas i såser och marinader. En frukost-klassiker i Guatemala är att avnjuta dem till ägg och hemgjord sås.
Chiltepeplantan är relativt låg och buskig med många tunna kvistar som frukterna hänger från. Plantorna tenderar att växa under Mesquite eftersom skuggan av dessa stora träd ger en optimal miljö för dess tillväxt. Chiltepe skördas huvudsakligen från slutet av september till november, vilket är när frukten når sin idealiska mognad. Torkning tar ungefär en vecka till. En anledning till frukternas höga kostnad är att det inte är en enkel sort att odla och dess smak förändras tydligt när produktionen inte sker i vild miljö.
Även om det exakta ursprunget för Chiltepe inte kan fastställas exakt, är den känd för att härstamma från hela det centralamerikanska territoriet och Mexiko, och med en speciell koncentration i Guatemala. Dessutom beror dess spridning på fåglar som äter frukterna och sedan sprider fröna via sin avföring. Fåglar är ett mycket viktigt medium för förökning av denna typ av chilepeppar och det är därför Guatemala och Centralamerika är den idealiska regionen för dess produktion. Chiltepe är en ingrediens som inte bara ger lite god styrka till lokala recept och traditionella rätter, utan är också en del av regionens identitet.
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 100 000 - 200 000