- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Marisol/Guajillo - C. annuum
Marisol (även Chile Marisol eller Mirasol eller Guajon) är en skinande röd chilepeppar som är mer känd som den soltorkade chilefrukten Guajillo. Marisol är vanligtvis benämningen på de gröna omogna frukterna medan mogna eller torkade frukter kallas Guajillo. Chilefrukten är vanlig i norra och centrala Mexiko och påminner om en lite mindre New Mexican chile. Plantan trivs i stor kruka (minst 10 liter), där den blir 80-90 cm hög, 40-50 cm bred och kräver flera stödpinnar för att grenarna ska klara av att bära generösa mängder frukt utan att brytas av. De avlånga, cylindriska och lite trubbigt spetsiga frukterna blir vanligtvis 9-14 cm långa och 2-3,5 cm breda. Frukterna mognar från grönt till mörkrött och med tunt fruktkött och skal, vilket nästan blir genomskinligt när det torkat. Frukterna är bra att rosta/grilla för att utveckla smaken och ta bort skalet. Skörda gröna frukter som Marisol eller låt dem mogna och soltorka till Guajillo. I Mexiko får frukterna vanligtvis soltorka på plantan. Marisol har en unik kryddig smak med frukt- och bärliknande toner. Smak och styrka är direkt och intensiv. Färska frukter är perfekt för salsas, marinader, mole och gryträtter.
Beställ fröer här
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 2 500 - 5 000