- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Jeromín - C. annuum
Jeromín är en av de sorter som utvecklats genom ett urvalsprogram baserat på den ursprungliga sortpopulationen i La Vera, Extremadura i Spanien. Genom genealogiskt urval av plantor med självbefruktning erhölls variationerna, Jaranda, Jariza och Jeromín, varav den senare är starkast. Sorterna är kända för att ingå i den smakrika Pimentón de la Vera (ett röktorkat chilepulver med olika styrkenivåer). De mest kända egenskaperna hos alla dessa chilesorter är: intensiv röd färg på frukten; tunt fruktskal, vilket underlättar torkning; liten utveckling av placenta som tillsammans med det låga fröinnehållet direkt påverkar den rika färgen; frukter i kluster med jämn mognadstendens – en viktig parameter för mekanisk skörd.
Jeromín påminner i fruktformen om en mindre Cayenne med sin långsträckta, avsmalnade och spetsiga form. Frukterna mognar relativt tidigt från grönt till intensivt rött och med en längd på 15-16 cm och bredd på 1-2 cm. Plantan blir cirka 60-70 cm hög och 30-40 cm bred. Bladverket är tätt och med en relativt hög andel blommor som uppstår efter cirka 120 dagar efter groddning. SCF rekommenderar att du planterar i minst 10-liters kruka för att utnyttja så stor fruktmängd som möjligt. Färsk Jeromín används med fördel i såser men det traditionella användningsområdet är som torkad och mald frukt, alternativt rökt. Styrkan är medium men Scovillegrader är inte bekräftade.
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 1 000 - 2 500