- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Pequin (torkad) - C. annuum
Pequin eller Piquín är en sort som vanligtvis används som krydda. Smaken beskrivs som lätt rökig och nötaktig. Vanliga användningsområden är picklesinläggning, salsor och såser, soppor och vinäger. Pequin, Tepín, Chiltepin ... är fortfarande en av de bästa chilefrukterna för soppa, chili con carne, kokta ärtor, linser, bönor och liknande anrättningar.
Pequin härstammar troligen från det spanska ordet pequeño, som betyder liten. Det är en uppenbar anspelning på fruktstorleken. Benämningarna varierar med orden "chile "eller "chili" före eller i kombination med både Pequin och Tepín. Den vilda formen av typen Pequin kallas omväxlande Chiltepín eller Chilipiquín, det är också möjligt att benämningen Chile Pequin kommer från Chiltepín (aztekiska nahuatlspråket).
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 100 000 - 140 000