• Mitt konto
  • Login
 
chilepeppar chilepeppar
  • Hem
    • Om föreningen
    • Bli medlem
    • Medlemsprylar
    • Login
  • Nyheter
  • Chilepepparsorter
    • Bidra med bilder
    • Beställ chilefröer
  • Odlingsråd
    • Fröna
    • Sådden
    • Jorden
    • Skörden
    • Ljuset
    • Temperaturen
    • Pollineringen
    • Skadegörarna
    • Scovillegraderna
    • Arterna
  • Forum
  • Kontakt
    • Press
    • Annonsera
    • Kontakta oss
Kontaktinformation
21.jan
Överordnad kategori: Chilepepparsorter

Piment d'Espelette - C. annuum

piment dEspelette pa planta

Piment d'Espelette är en mycket speciell och god chilepeppar som odlas i byn Espelette och kringliggande byar i den franska regionen Aquitaine i sydvästra Frankrike. Piment d'Espelette är klassificerad som en AOP-produkt (skyddad ursprungsbeteckning) och DOP (EU:s skyddande ursprungsbeteckning) precis som franska viner och roquefortost. Endast en viss mängd odlas och produceras varje år.

Plantan blir 50-60 cm hög. Frukterna mognar från grönt till rött och blir 8 - 12 cm långa och 2 - 4 cm breda. De har en cylindrisk och avsmalnande form med markerad spets. Denna sort passar utmärkt för utomhusodling men den trivs också bra i kruka på altan, balkong eller i växthus. Den har också visat sig klara svenskt klimat utmärkt. De gröna frukterna har stort matlagningsvärde som stekt grönsak, i äggrätter eller i såser, grytor och soppor.

Piment d'Espelette kommer ursprungligen från Mexiko och Sydamerika och hittade till Frankrike under 1600-talet. Idag är denna exklusiva chilepeppar en viktig och populär ingrediens i det sydfranska och baskiska köket. Piment d'Espelette skördas i slutet av sommaren och fram till december. Redan i september hängs karakteristiska girlanger av chilepeppar från balkonger och husväggar i hela området. Efter att frukten torkats, rostas den för att sedan malas till ett lite grovt röd-orangefärgat pulver. Det färdiga pulvret har en nyanserad och fyllig, mogen karaktär och en kryddighet som kännetecknas av en djärv men subtil hetta. Mald Piment d'Espelette är en mycket behaglig och god krydda. Prova i soppor och såser men smaksätt även mot slutet av tillagningen för att bevara den fulla smaken. Den går bra ihop med ägg, fisk, kött, potatis och andra grönsaker samt frukt- och chokladdesserter. Passar även att använda som ett något mildare alternativ till cayennepeppar.

Styrkan ökar i frukterna i takt med mognaden. Det malda pulvret är något starkare och uppgifter tyder på cirka 4 000 scovillegrader. Det är dock inte bekräftat. En mycket populär och årlig festival för piment d'Espelette hålls i oktober i Espelette. 

Beställ frön här

Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 1 000 - 1 500

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Användarbetyg: 5 / 5

Föregående artikel: Pilange - C. baccatum Föreg Nästa artikel: Pimenta da Neyde - C. chinense Nästa

BLI MEDLEM

BLI MEDLEM NU!

ANNONSER

Killen Vid Grillen
Mango-Jalapeño Glaze

Medlemslogin

Visa
  • Skapa inloggning
  • Glömt användarnamnet?
  • Glömt lösenordet?

Populära recept

  • Recept för en äkta ”chilehead”
    10.okt
  • Hemgjord hot sauce
    10.jan
  • Sauce picante
    10.jan
  • Chili vinnare 2006
    10.jan
  • Very hot sås
    10.jan

Anmälan nyhetsbrev

Meny

  • Hem
  • Nyheter
  • Chilepepparsorter
    • Bidra med bilder
    • Beställ chilefröer
  • Odlingsråd
  • Forum
  • Kontakt

scflogo

Copyright © 2024 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.