- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Guindilla de Ibarra - C. annuum
Guindilla de Ibarra (även Guindilla Vasca och Langostino de Ibarra) odlas i spanska Baskien (Guipúzcoa). Namnet kommer från den baskiska staden Ibarra. Den grönaktiga (med inslag av gult) frukten är mild till lite het. Formen är avsmalnande, kurvig och med markerad spets. De släta frukterna blir generellt 5 till 12 cm långa. Smaken är mild och lagom stark i det mjuka fruktköttet. Frukterna har ett tunt skal.
Växtformen på frukterna är hängande på smala långsträckta stjälkar. Guindilla de Ibarra förses vanligtvis med den baskiska kvalitetsstämpeln Eusko Label Kalitatea (organisation skapad av det baskiska jordbruksverket) efter det att stipulerade kvalitetsnormer uppfyllts av det baskiska kontrollorganet.
Konserverad Guindilla (pickle) ingår i den klassiska tapasrätter "Gilda" och som sägs vara den första tapan eller pinchon i Spanien. Guindilla ingår i övrigt i andra kombinationer på de små tapasspett som kallas för banderillas.
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 0 - 1 000