- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Chilhuacle Rojo (torkad) - C. annuum
Chilhuacle Rojo (även Chihuacle), odlas traditionellt – precis som sina sortvarianter amarillo och negro – i södra Mexiko. Färgen är röd till glänsande rödbrun. Fruktens form påminner om en liten paprika, bred vid stjälkfästet, konformad och med varierande spets. Längden är 5 - 8 cm och vid stälkfästet är bredden cirka 4 cm.
Smaken är djup och fyllig med inslag av torkade fikon, lakrits och körsbär. Chilhuacle Rojo är en nyckelingrediens i de berömda molesåserna från Oaxaca. Styrkan är mediumstark med inslag av sötma.
Rosta frukterna ett par minuter på svag värme i torr stekpanna eller ugn. Ta bort dem från värmen när de doftar aromatiskt. De får inte brännas, då blir smaken besk. Lägg därefter frukterna i hett vatten tills de mjuknat. Ta bort stjälk, fröfäste och mellanväggar. Mixa fruktköttet och lite blötläggningsvätska till en puré. Sila purén genom finmaskig sil för att få bort skalbitar. Nu kan purén användas som smaksättare. Purén kan också frysas in och användas vid behov.
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 1 000 - 1 500