- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Chilhuacle Negro (torkad) - C. annuum
Chilhuacle negro, (även Chihuacle eller chile huacle) är en mexikansk inhemsk sort vars produktion är och har varit mycket värdefull eftersom chilefrukten är huvudingrediensen i Oaxacas mole negro, en typisk mexikansk nationalsås. Chilhuacle odlas i princip i regionen Cañada i delstaten Oaxaca, i södra Mexiko. Chilhuacle används huvudsakligen för religiösa ändamål vid festivaler som de dödas dag, städernas skyddshelgon, jul- och nyårsfestligheter, såväl som familjefiranden som bröllop och födelsedagar.
Chilhuacle är en mycket unik och dyrbar soltorkad chilepeppar. Den påminner om en paprika i formen och har en mycket fyllig samt smakrik karaktär. Färgen är glansigt mörk mahogny och smaken är intensivt fruktig och påminner om katrinplommon, tobak och lakrits tillsammans med en subtil kryddig hetta. Idealisk för mole negro och liknande såser. Chilhuacle kan i övrigt användas som substitut för ancho, pasilla eller mulato. Styrkan är medium.
Rosta frukterna ett par minuter på svag värme i torr stekpanna eller ugn. Ta bort dem från värmen när de doftar aromatiskt. De får inte brännas, då blir smaken besk. Lägg därefter frukterna i hett vatten tills de mjuknat. Ta bort stjälk, fröfäste och mellanväggar. Mixa fruktköttet och lite blötläggningsvätska till en puré. Sila purén genom finmaskig sil för att få bort skalbitar. Nu kan purén användas som smaksättare. Purén kan också frysas in och användas vid behov.
Beställ fröer här
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 1 500 - 2 500