• Mitt konto
  • Login
 
chilepeppar chilepeppar
  • Hem
    • Om föreningen
    • Bli medlem
    • Medlemsprylar
    • Login
  • Nyheter
  • Chilepepparsorter
    • Bidra med bilder
    • Beställ chilefröer
  • Odlingsråd
    • Fröna
    • Sådden
    • Jorden
    • Skörden
    • Ljuset
    • Temperaturen
    • Pollineringen
    • Skadegörarna
    • Scovillegraderna
    • Arterna
  • Forum
  • Kontakt
    • Press
    • Annonsera
    • Kontakta oss
Kontaktinformation
17.jan
Överordnad kategori: Chilepepparsorter

Ají Panca - C. chinense

Aji Panca farsk

Ají Panca är den näst mest vanliga chilesorten i Peru efter Ají Amarillo, och framför allt den vanligaste torkade chilesorten. Den odlas i huvudsak i kustnära områden i södra och centrala Peru. Sorten är också känd som Ají Rojo, Ají Especial och Ají Colorado.

Plantan har en snabb tillväxt och kan växa upp till en meter per säsong. De stora frukterna mäter 10 till 15 cm på längden och 2 till 4 cm på bredden. Frukterna mognar långsamt (upp till 90 dagar) och från en grön till djup chokladbrun färg. Ají Panca är enkel att torka. Smaken i det mediumtjocka fruktköttet är bäraktig och med rökiga övertoner. Användning av färsk Ají Panca är ovanligt men fruktköttet kan finhackas till salsas och sallader. Prova också att koka fruktköttet mjukt och gör en puré för smaksättning i marinader, vinägerinläggningar, såser, salsas och grytor. Torkade frukter är klart vanligast och kan malas till ett mycket smakrikt pulver.

Observera att det finns en pågående diskussion för vilken artgrupp denna sort tillhör. I många fall hävdas det att sorten är en Capsicum Baccatum, men växtsätt, blommor och fruktsättning tyder på C. chinense. 

Artnamn latin: Capsicum chinense
Scovillestyrka: 1 000 - 1 500

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Användarbetyg: 5 / 5

Föregående artikel: Ají Mochero - C. chinense Föreg Nästa artikel: Ají Panca (torkad) - C. chinense Nästa

BLI MEDLEM

BLI MEDLEM NU!

ANNONSER

Heta såser!
Mango-Jalapeño Glaze

Medlemslogin

Visa
  • Skapa inloggning
  • Glömt användarnamnet?
  • Glömt lösenordet?

Populära recept

  • Recept för en äkta ”chilehead”
    10.okt
  • Hemgjord hot sauce
    10.jan
  • Sauce picante
    10.jan
  • Chili vinnare 2006
    10.jan
  • Very hot sås
    10.jan

Anmälan nyhetsbrev

Meny

  • Hem
  • Nyheter
  • Chilepepparsorter
    • Bidra med bilder
    • Beställ chilefröer
  • Odlingsråd
  • Forum
  • Kontakt

scflogo

Copyright © 2024 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.