- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Var. malagueta - C. frutescens
Vildväxande sort med ursprung i Amazonas, Brasilien. Odlas också kommersiellt och av hobbyodlare. Malagueta är en typ av chilepeppar som används i Brasilien, Portugal och Moçambique. Den används bland annat flitigt i delstaten Bahia i Brasilien.
Malagueta har ett tunt fruktkött med svag grön smak. Används ofta i marinader, såser och som pickles/vinägerinlagd. Sorten odlades i samband med utställningen Het Höst 1999 på Bergianska trädgården. Det är en liten och avsmalnande chilepeppar, cirka 5 cm lång, som först är grön och sedan blir röd vid mognad. Två storlekar brukar förekomma på marknader, som ibland har olika namn: de mindre kallas Malaguetinha i Brasilien och Piri Piri i Portugal och Moçambique. De större frukterna kallas Malagueta i Brasilien och Portugal.
Sorter av C. frutescens behöver mycket värme och hög luftfuktighet för att trivas. Nedanstående scovillegrader är ej bekräftade. Det hävdas bland annat att Malagueta har ett intervall på 60 000 till 100 000 Scovillegrader
Artnamn latin: Capsicum frutescens
Scovillestyrka: 30 000 - 50 000