- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Sciuscillone - C. annuum
Sciuscillone är en mycket vanlig peperonetyp och kultursarvssort från kommunen Teggiano, provinsen Salerno, Kampanien i Italien. Frukten är hornformad och har i allmänhet tre till fyra lober, en bredd vid stjälkfästet som varierar från 2-6 cm, en längd som sträcker sig från 16-32 cm, och som slutar i allmänhet med en markerad spets. I övrigt har frukterna stor variation med mer eller mindre slät yta medan fruktköttet alltid är tjockt. Frukten mognar från grönt till dovt rött och tenderar i vissa fall bli rödbrun. Stjälkarna är ganska robusta men kan inte ge tillräckligt stöd till frukter under vegetativ utveckling, för detta ändamål används stöd.
Sciuscillone lufttorkas (traditionellt i flätor eller på långa strängar som kallas nzerte) och mals till pulver för att smaksätta lokala charkprodukter. Det är också en sort som är perfekt för att göra peperone crusco (torkad, urkärnad och lätt stekt till knaprig konsistens). Sciuscillone tillhör grödor med benämningen Made in Italy-arv och är därmed en skyddad kulturarvssort.
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 0