- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Cheongyang Gochu - C. annuum
Cheongyang är en medelstor och stark chilepeppar från Sydkorea. Chilefrukterna ser ut som vanlig koreansk chilepeppar men Cheongyang är många gånger hetare. Cheongyang är ursprungligen en lokal specialitet från Cheongyang-regionen i Sydkorea. Chilesorten fick sitt namn när den utvecklades genom att hybridisera lokal Jejudo chilepeppar med Thai chile. Frukterna kan vara ljuslila eller gröna som omogna, och mörknar till djupröd färg vid mognad. Cheongyang är lätt att torka och frukterna behåller sin mörkröda färg väl när de torkas. På 1990-talet såldes rättigheterna till Cheongyang-chilepeppar till företaget Monsanto. Sedan 2018 ägs fröna från Cheongyang chilepeppar av Bayer, ett tyskt kemi- och läkemedelsföretag.
Cheongyang är lättodlad och växer bra i kruka, upp till cirka 70 cm i höjd. Plantan producerar mycket frukt som delvis liknar Cayenne, men som är lite smalare och lätt böjda. Frukterna blir cirka 10 cm långa och knappt 1 cm breda.
Du kan använda Cheongyang i vilken matlagning som helst, till inläggningar eller till hemgjort gochugaru – ett fantastiskt chilepulver. Smaken liknar asiatiska Birdseye men den är samtidigt lite sötare och syrligare.
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 10 000