- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Siling Labuyo - C. frutescens
Siling Labuyo, från Filippinerna, är små frukter som växer upprätt i kluster, i genomsnitt 1-3 centimeter långa, med kort, konisk form, avsmalnande till en rundad spets samt slät, fast och glansig yta. Frukterna mognar från grönt till rött. Fruktköttet är starkt, blekt rött och saftigt, och omsluter en central hålighet fylld med små, runda, platta och krämfärgade frön. Plantan är buskig och med typiskt växtsätt för C. frutescens, cirka 50 cm till drygt 1 meter hög. Siling Labuyo har en subtil jordig smak som domineras av sin stickande, brännande styrka.
Siling Labuyo är ättling till chilepepparsorter som introducerades till Filippinerna via spanska och portugisiska upptäcktsresande från den nya världen. Efter många år som vildväxande chilepeppar och anpassning till Filippinernas jord och klimat, utvecklades de ursprungliga sorterna naturligt till dagens Siling Labuyo. Chilefrukterna blev snabbt en baskrydda i Filippinernas kök och användes mycket för sin starka smak. Siling Labuyo är numera en av två huvudsorter av chilepeppar som finns över hela Filippinerna och med stark med intensiv hetta. Den populära Siling Labuyo användes traditionellt i hög grad för sin styrka i såser, adobo och tillbehör, men på grund av ett inflöde av andra chilesorter från grannländerna har Siling Labuyo minskat i odling och blivit utrotningshotad. 2014 listades Siling Labuyo på Slow Foods Ark of Taste, som är en databas över livsmedel som riskerar att dö ut. Ansträngningar görs för att öka medvetenheten kring sorten för att bevara dess plats i traditionella filippinsk matlagning.
Siling Labuyo lämpar sig för både råa och tillagade maträtter som kokning och sautering. Frukterna kan användas hela eller hackade i sallader, i soppor, grytor eller curryrätter. En av de vanligaste användningsområdena för Siling Labuyo är att krossa dem och smaksätta vinägersås, chilesåser och chileoljor. Frukterna kan också torkas, malas till ett pulver och användas som smaksättning för kyckling-, fisk- och grönsaksrätter. Förutom frukterna är bladen kända som "dahon ng sili" i Filippinerna och används i rätter som monggo, en fläskgryta och tinola, en värmande soppa.
Artnamn latin: Capsicum frutescens
Scovillestyrka: 80 000 - 100 000