- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Peperone di Senise - C. annuum
Peperone di Senise är en benämning på en mild chilepeppar/paprika av sorterna Tronco, Uncino och Appuntito, och som är typisk för staden Senise i provinsen Potenza i Italien. Det är en mild och söt sort med tunt fruktkött och låg vattenhalt. Sedan 1996 är Peperone di Senise erkänd som en frukt- och grönsaksprodukt med skyddad geografisk beteckning inom EU (så kallad SGB).
Frukterna har en spetsig, krokig eller stympad form (varierar på grund av specifik sort) och kännetecknas av längden som varierar mellan 15-25 cm och det tunna fruktköttet (1,5 till 2,2 mm). Färgen varierar från grönt till lila-rött. Stjälken är väl sammanfogad till frukten så att den inte lossnar efter torkning. Den torra produkten måste presenteras i flätor (kallade serte) med varierad längd från 1,5 till 2 m. Peperone di Senise saluförs i övrigt färsk, soltorkad eller pulveriserad.
Produktionsområdet omfattar områdena som gränsar till Senise kommun. Sedan chilepeppar kom till Italien, mellan 1500-1600, valde bönder från Senise denna sort som med tiden kom att bli en av de mest värdefulla i Italien. I början odlades och utvecklades sorten i huvudsakligen för egenkonsumtion, och senare blev den en mer specialiserad gröda och därför kapabel att garantera en inkomst.
Den mest populära användningen av Peperone di Senise är soltorkning och förädling till knaprig konsistens som kallas "cruschi" eller "crusco." Soltorkning av Peperone di Senise-flätor görs på traditionellt vis genom indirekt exponering av sol och i god ventilation. Beredningen får en sista snabbtorkning i ugn för att eliminerar eventuell fuktighet. Det underlättar efterföljande malning för att få en krydda som på jargong kallas zafaran p'sat, eftersom den liknar klassisk saffran i färg och struktur. Mald Peperone di Senise ingår i en mängd lokala maträtter och som krydda i korv och andra charkuterier. Hela frukter fylls ofta med kött, fisk eller ost och grillas eller ugnsbakas.
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 0