- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Himo Togarashi - C. annuum
Kulturväxtsort som använts i traditionell japansk mat i Nara-prefekturen i Japan sedan flera hundra år. I Japan har den också beteckningen Yamato dento yasai, vilket betyder "en speciell traditionell grönsak". Benämningen "Himo" betyder samtidigt strängar på japanska, och syftar på frukterna som växer hängande på plantan och ser ut som ett gäng snören, samtidigt får många frukter formen av krokar och snurror. De långsträckta frukterna blir 10 - 15 cm långa och 0,5 - 1 cm breda samt innehåller få till ett mindre antal frön. Mognaden går från grönt till rött. Himo Togarashi är mild, söt och krispig i konsistensen när den plockas färsk i sitt ljusgröna stadium (frukterna används oftas gröna). Skörda cirka 10 cm långa frukter för mild smak, när frukterna växer sig större och grönare infinner sig lite styrka. När frukterna mognar till rött ändras styrka och smak lite mer, sötman ökar samtidigt. Styrkan är normalt låg eller obefintlig men större och mogna frukter kan få både hårt skal och lite styrka. Plantan blir medelstor och buskig, 60 - 75 cm på höjden, och ger generellt en mycket stor skörd. Det är en sort för både odling i kruka och friland.
Himo Togarashi kan användas som frying pepper i wokstekta rätter, tempura, yakitori, soppor, grytor och sallader samt för för torkning/saltning eller för att återskapa den berömda Ohitashi-rätten (grönsaker genomsyrade av dashi-baserad sås). Den är också ett perfekt substitut för mild nepalesisk chilepeppar.
Beställ fröer här
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 0 - 1 000