- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Puparulillo - C. annuum
Även känd som Peperone Puparulillo, som är en variant av sorten Friariello. Denna sort kommer från landsbygsområden runt Neapel och Salerno. Det kompletta namnet på denna peperone är “Puparulillo ro ciumm," där "ro ciumm" menas "del fiume" på italienska ("från havet"). Floderna som avses är Sarna och Sebetes, som idag inte är så rena men som förr i tiden användes för bevattning i områdena runt Sarno och Nocera.
Puparulillo skördas innan full mognad och när de fortfarande är gröna och ca 5-6 cm långa, då är frukterna ljust gröna och med tunt skal. Skördeperioden är från juni till september. Frukterna verkar vara längre och smalare än den liknande sorten Nocera/Frijarie. Det vanligaste sättet att tillaga frukterna är att steka dem i extra jungfruolivolja. Det är det klassiska sättet att servera denna peperone från Neapel. Man serverar dem sedan i en skål med lite salt och citron vid sidan av. Frukterna är mycket populära för sin mjuka konsistens och fantastiska smak. Puparulillo kan också skivas i mindre bitar och tillagas i ugnen tillsammans med körsbärstomater, vitlök och basilikablad. Man kan även ugnsrosta potatis med Puparulillo eller skiva/hacka dom och garnera på pastarätter.
Plantan blir ganska hög och producerar många små smala frukter. Puparulillo är mycket populär i Kampanien och på napolitanska grönsaksmarknader.
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 0 - 100