- Kontaktinformation
- Överordnad kategori: Chilepepparsorter
Chipotle (rökt och torkad) - C. annuum
En rökt och torkad chilepeppar och vanligtvis gjord av röd mogen jalapeño. Chipotle görs genom att långsamt torka och röka den mogna frukten i ugn som kallas "Copil". Mesquite är traditionellt den rökved som används. På bilden syns varianten Chipotle meco (även Chipotle tipico). Andra torkade och rökta chipotlevarianter är Morita och Mora. Chipotle är mycket populär i mexikansk matlagning, så även i Amerikas Southwest och Tex-Mex cuisine.
Det spanska ordet chipotle är taget från ordet chipotli på språket nahuatl som var aztekernas språk. Där betyder chil röd peppar och potli betyder rökt. Från början stavades ordet pochilli. Andra tidiga stavningar i Mexiko är tzilpoctil, tzonchilli och texochilli. Den röktorkade chilepepparn har sitt ursprung i bergsområdet Huasteca och i den antika civilisationen Teotihuacán, norr om dagens Mexico City. Det var den största staden i Mesoamerika och långt innan Aztekernas tid.
Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 5 000 - 10 000